• EuroHandball
  • HandballTV
news image

TeamNL Handbalheren boeken sensationele overwinning op Hongarije

Boedapest, 13 januari 2022 De TeamNL Handbalheren hebben hun eerste wedstrijd op het Europees Kampioenschap gewonnen van thuisland Hongarije. In Boedapest werd het thuisland met 28-31 verslagen. Bij rust stond de ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson voor met 10-13. In Oranje stonden 5 BENE-League spelers op het wedstrijdformulier. Te weten: Samir Bengahem (Greenpark/Aalsmeer), Robin Schoenaker (Sporting Pelt), Jasper Adams (KEMBIT-LIONS), Ivo Steins (KEMBIT-LIONS) en Dennis Schellekens (Kras/Volendam).

In een volgepakte MVM Dome in Boedapest was het Kay Smits die de eerste treffer voor zijn rekening nam. Daarna liepen de Nederlanders met snel spel uit naar een 2-5 voorsprong. De Nederlandse dekking stond goed en wist de Hongaren vaak van het scoren af te houden. Pas in de tiende minuut maakte Dominik Mathe het derde doelpunt voor Hongarije. De voorsprong werd verder uitgebreid door onder andere Kay Smits (2x) en BNL-speler Samir Benghanem. Met nog ruim tien minuten te spelen was de stand 5-10. In het Nederlandse doel stonden Bart Ravensbergen en Dennis Schellekens (Kras/Volendam) goed te keepen. Ze zorgden ervoor dat de Hongaren zes minuten lang zonder doelpunt bleven. In de slotfase van de eerste helft verkleinde het thuisland de score. Ruststand 10-13.

De Hongaren schoten in de tweede helft uit de startblokken. Er werd direct twee keer gescoord waardoor het verschil nog maar één doelpunt was. Kay Smits deed gelukkig wat terug namens Nederland. Er werd vervolgens om en om gescoord en daardoor bleef Oranje telkens aan de goede kan van de score

Robin Schoenaker (Sporting Pelt) vergrootte de voorsprong met een hard schot vanaf de cirkel. Na tien minuten spelen liep Dani Baijens tegen zijn tweede tijdstraf aan en direct daarna kreeg Rutger ten Velde een rode kaart. Hierdoor stond Nederland met twee man minder in het veld. De tegenstander maakte gebruik van deze ruimte en scoorde twee keer: 18-20.

Lange tijd schommelde de wedstrijd op en neer. Het verschil bleef tussen de twee en drie doelpunten in Nederlands voordeel. Tot tien minuten voor tijd. Bij een 23-26 stand gingen de Hongaren vol in de aanval. Dit leverde meteen doelpunten op, waar Nederland ongelukkiger was in de afronding. Een spannende slotfase brak aan. Met nog drie minuten te spelen scoorde Jeffrey Boomhouwer. Jasper Adams (KEMBIT-LIONS) kreeg vervolgens  een ongelukkige tijdstraf. Gelukkig zorgde een wisselfout aan Hongaarse kant ervoor dat ook aan de kant van Hongarije een man minder in het veld kwam te staan. Uiteindelijk zorgde BNL-er Samir Benghanem vanaf de cirkel voor de beslissende treffer ivan de wedstrijd door 28-30 te scoren. De laatste treffer kwam op naam van Dani Baijens die de eindstand bepaalde op 28-31.

Doelpunten Nederland: Bart Ravensbergen, Ivar Stavast (1), Rutger ten Velde (2), Robin Schoenaker (1), Iso Sluijters, Luc Steins (3), Samir Benghanem (3), Bobby Schagen (3), Ivo Steins, Jasper Adams, Jeffrey Boomhouwer (1), Dennis Schellekens, Alec Smit, Kay Smits (11), Tom Jansen, Dani Baijens (7).